sobota, 26 stycznia 2013

Tofu i mleko sojowe.


Jedno z najprostszych a zarazem najzdrowszych dań jakie widział świat. Mleko oraz ser sojowy(tofu), są jedną z podstaw kuchni wegańskiej. Żeby je przyrządzić potrzeba:
  • 400g ziaren soi 
  • 3 cytryny
  • woda
oraz
  • gaza
  • blender

Krok pierwszy
Zalewamy ziarna wodą i zostawiamy na noc, żeby napęczniały.

Krok drugi 
Odcedzamy ziarna i płuczemy pod bieżącą wodą.

Krok trzeci 
Do opłukanych ziaren dodajemy 3 szklanki wody i miksujemy za pomocą blendera, aż uzyskamy jednolitą masę. W tym samym czasie gotujemy 10 szklanek wody w pojemnym garnku.

Krok czwarty 
Do gotującej się wody dodajemy masę ze zmielonych ziaren i czekamy, aż się zagotują. W pogotowiu trzymamy szklankę wody, którą dodajemy do kipiącego wywaru. Proces kipienia, niwelujemy za pomocą wody ok. 4 razy.

Krok piąty
Zdejmujemy garnek z ognia. Powstały wywar przelewamy przez gazę. Do tego celu najlepiej użyć chochli, ponieważ gaza zatrzymuje elementy stałe i zwyczajnie w świecie się zapycha. Odsączony roztwór w misce to MLEKO SOJOWE. W trakcie procesu powstawania mleka, na gazie pozostaje tzw OKARA, którą można wykorzystać do dalszej obróbki. 

Krok szósty. 
Mleko sojowe podgrzewamy, aż zacznie się gotować. W chwili wrzenia, zdejmujemy z ognia i wlewamy sok z 3 wyciśniętych cytryn. W tym momencie w garnku zachodzi proces ścinania się białka.

Krok siódmy.
Po kilku minutach powstały w garnku  twaróg przekładamy na sitko wyłożone gazą. Po wszystkim, zawijamy twaróg gazą i kładziemy na niego średnio ciężki słoik, tak żeby wycisnąć resztę wody. Pozostawiamy go na ok godzinę. 


EFEKT FINALNY TO SER TOFU!    
 


Dlaczego warto jeść tofu? Dlatego, że jest źródłem wielu niezwykle istotnych składników dla funkcjonowania organizmu.

"W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne. Ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, co stało się powodem rozpowszechnienia poglądu o atrakcyjności tofu jako ich źródła w diecie człowieka. Tofu jest również źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E. 
Wartość składników odżywczych w 100 g:

  • białko 11,0 g
  • tłuszcz 5,0 g
  • węglowodany 0,4 g
  • cholesterol 0,0 g
  • wapń 146,0 mg
  • fosfor 105,0 mg
  • żelazo 1,7 mg
  • witaminy z grupy B 0,09 mg
  • wartość energetyczna 80-100 kcal."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz