piątek, 22 marca 2013

Wege zapieksa!


Dawno nie było u mnie na obiad zapiekanego makaronu. Piec rozgrzany, więc działamy ! 


Tym razem podam same składniki bez ilości. Każdy zrobi według własnego uznania i zapotrzebowania. Ja robiłem obiad na ok 6 osób, ale nie sądzę żeby wam potrzebne było aż tyle. 


Składniki 
- makaron typu penne 
- cebula
- pieczarki
- czerwona fasola
- rozdrobniony szpinak
- brokuły
- ser żółty
- ser "lazur"
- śmietanka (18%)
- jajko
- olej
- sól 
- pieprz
- curry



Krok pierwszy:
Gotujemy makaron razem z brokułami przez 5 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie przyrządzamy szpinak a na patelni podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami. Przyprawiamy curry, solą oraz pieprzem. 

Krok drugi:
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i układamy warstwy 
1-MAKARON
2-szpinak i pokruszony ser lazur.
3-MAKARON
4-cebula z pieczarkami, fasola, brokuły, starty żółty ser,
5-MAKARON
6- starty żółty ser oraz śmietanka wymieszana z jajkiem i przyprawami.


Krok trzeci:
Przykrywamy zapiekankę folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopnie pieca. Po 40 minutach zdejmujemy folię na kilka minut tak, żeby ser z wierzchu się zarumienił. Wyciągamy i...

voilà






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz