W trakcie procesu pozyskiwania mleka sojowego, na świat "przychodzi" OKARA. Jest to pozostałość po zmielonych i odsączonych ziarnach sojowych. Ja postanowiłem zrobić z niej kotlety, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać ją jako farsz na pierogi, składnik chleba, czy batonów musli.
Do wykonania kotletów potrzeba:
Do wykonania kotletów potrzeba:
- Około 400gr okary
- 1 średnia cebula do poszatkowania.
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy z nich kotlety, które smażymy na oleju (najzdrowszy do smażenia jest rzepakowy) Można je wykorzystać do wegeburgerów lub jako kotlet do niedzielnego obiadu ;)
EFEKT FINALNY
Jeszcze nigdy nie jadłam okary.... soja i tofu mi smakują więc takie kotlety też bym z przyjemnością zjadła :-)
OdpowiedzUsuń