sobota, 26 stycznia 2013

Kotlety z okary.

W trakcie procesu pozyskiwania mleka sojowego, na świat "przychodzi" OKARA. Jest to pozostałość po zmielonych i odsączonych ziarnach sojowych. Ja postanowiłem zrobić z niej kotlety, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać ją jako farsz na pierogi, składnik chleba, czy batonów musli. 


  Do wykonania kotletów potrzeba:
  • Około 400gr okary
  • 1 średnia cebula do poszatkowania.
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz 

Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy z nich kotlety, które smażymy na oleju (najzdrowszy do smażenia jest rzepakowy) Można je wykorzystać do wegeburgerów lub jako kotlet do niedzielnego obiadu ;)



EFEKT FINALNY 





1 komentarz:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam okary.... soja i tofu mi smakują więc takie kotlety też bym z przyjemnością zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń